Sağlık

Akıl Sağlığınız Tehlikede Olabilir: Bu Besinleri Tüketmek Depresyona Girer!

Yediğimiz besinler ile ruh sağlığımız arasındaki ilişki aslında düşündüğümüzden daha karmaşık ve çok yönlüdür. Yediklerimiz ruh halimizi, güç seviyemizi ve hatta gerginlik ve kaygıyla baş etme yeteneğimizi etkiler. Bu anlamda, beyin kimyamız büyük ölçüde yediklerimiz tarafından yönetilir. Gelin, yiyeceklerin ruh sağlığında oynadığı değerli rolü inceleyelim ve hangi yiyeceklerin ruh sağlığımızı korumaya yardımcı olabileceğini görelim. ?

1. Beyin için Omega-3

Başlamadan önce, vücudumuzun değerli bölgelerinin sağlıklı çalışması için neler yememiz gerektiğine bir göz atalım. Hangi yiyecekler bizim için uygundur?

Örneğin somon, sardalya, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitleri ruh halini ve bilişsel işlevi olumlu yönde etkiler.

2. Bağırsak mikrobiyomu

Bağırsak mikrobiyomu, sindirim sistemimizde yaşayan ve genel sağlığımızda paha biçilmez bir rol oynayan bir mikroorganizmadır.

Son araştırmalar, bağırsak mikrobiyomunun ruh halimiz ve stres seviyelerimizden bilişsel işlev ve davranışlarımıza kadar her şeyi etkileyerek ruh halimiz üzerinde değerli bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.

Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırma, 12 hafta boyunca süt ve süt gibi probiyotik açısından zengin içeceklerin tüketilmesinin, önemli hastalıkları olan yetişkinlerde anksiyete ve depresyon semptomlarında önemli bir azalmaya yol açtığını gözlemledi.

3. Enfeksiyon riski için yüksek lif ve antioksidan

Kronik inflamasyon, depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık bozuklukları ile ilişkilidir.

Çok fazla sağlıksız yağ tüketmek vücutta iltihaplanmaya katkıda bulunabilir. Buna karşılık, brokoli gibi antioksidanlar ve lif bakımından yüksek gıdalar iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

4. Probiyotikler

Probiyotikler, bağırsak sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu dahil olmak üzere çeşitli faydaları olan canlı mikroorganizmalardır.

Probiyotiklerin ayrıca ruh halini olumlu etkilediği ve depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu bulundu.

Peki uzak durmamız gereken besinler nelerdir?

1. Yüksek dozda şeker içeren yiyecekler

Stabil kan şekeri seviyelerinin korunması hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkta değerli bir rol oynar. Kararsız kan şekeri seviyeleri ruh hali değişimlerine, yorgunluğa ve ruh halinizi etkileyebilecek diğer semptomlara neden olur.

Journal of Psychiatric Research’te yayınlanan bir araştırma, dengesiz kan şekeri seviyeleri nedeniyle yüksek risk altında olan tip 2 diyabetli bireylerin, diyabeti olmayanlara göre depresyon ve anksiyete semptomları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

2. Paketlenmiş gıdalar ve türevleri

Fast food, dondurulmuş hazır gıdalar ve paketlenmiş atıştırmalıklar gibi işlenmiş gıdalar yüksek oranda şeker, sağlıksız yağlar ve sodyum içerir.

Bu yiyecekler ayrıca iyi bir ruh sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallerde düşüktür. Çok fazla işlenmiş gıda yemek, depresyon, anksiyete ve diğer zihinsel sağlık sorunları riskini artırmanın yanı sıra akne ve kilo sorunlarına da neden olur. Bunlar, vücudunuzun ne yediğinize dikkat etmek için gönderdiği sinyallerdir.

3. Kızarmış yiyecekler

Patates kızartması ve kızarmış tavuk gibi çok fazla yiyecek yemek, depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunları riskini artırır. Ayrıca kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Public Health Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, çok fazla kızarmış yiyecek yiyen kişilerin daha az yiyenlere göre daha yüksek depresyon riskine sahip olduğunu buldu.

Journal of Health Psychology’de yayınlanan bir başka çalışma, kızarmış yiyecek tüketiminin artan depresyon belirtileri ve anksiyete riski ile bağlantılı olduğunu buldu.

4. Alkol

Çok fazla alkol almak, artan kaygı riski ile ilişkilidir. Alkol, sarhoşluk nedeniyle beyin fonksiyonlarını da etkiler ve uyku düzenini bozar.

Az miktarda alkol tüketimi ruh sağlığını olumsuz etkilemeyebilirken, aşırı alkol tüketimi felakettir.

Başka bir çalışma, alkol tüketiminin erkeklerde daha yüksek depresyon ve anksiyete riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

5. Kırmızı et

Sığır eti, domuz eti ve kuzu eti gibi kırmızı etler, doymuş yağ ve kolesterol açısından yüksektir.

Çok fazla kırmızı et yemek, zihinsel sağlık sorunları riskini artırır ve kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Çok fazla yağ içeren besinler karaciğer yağlanmasına neden olabilir ve ilerleyen yaşlarda damar tıkanıklıkları ile karşılaşılabilir.

6. Yapay tatlandırıcılar

Sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar genellikle diyet içeceklerinde, şekersiz atıştırmalıklarda ve diğer düşük kalorili yiyeceklerde kullanılır.

Bu tatlandırıcılar kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilirken, sizi depresyon, anksiyete ve diğer zihinsel sağlık sorunları riskinde artırabilir. Ayrıca bağırsak mikrobiyomunu bozarak ruh sağlığını da kötü yönde etkiler. Mümkün olduğunca bal gibi doğal tatlandırıcılar içeren gıdaları tüketmeye çalışın veya en azından glikoz alımını en aza indirin. Memnuniyet hormonunu çok hızlı salgılayan glikoz, hızınızın düşmesine neden olarak ani depresyonlara girmenize neden olabilir.

ermenekhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort